Concert
Meesterlijk, Harmonieus en Energiek
Lucas en ArthuR Jussen
Lucas & Arthur Jussen zijn een van de meest gevraagde pianoduo’s van deze tijd. Gezien hun glansrijke internationale carrière kunnen we wel stellen dat de gebroeders Jussen (geboren in 1993 en 1996) Nederlands bekendste ambassadeurs voor klassieke muziek zijn. Met hun energieke, bijna symbiotische spel, hun grote verfijning van klank en hun pakkende interpretaties ontvangen ze lovende kritieken van pers en publiek. “Het is alsof je met twee BMW’s tegelijk rijdt,” zei dirigent Michael Schønwandt over de twee pianisten na een gezamenlijk concert.
Eerdere engagementen brachten hen naar orkesten als het Boston Symphony Orchestra, The Philadelphia Orchestra, Concertgebouworkest, Budapest Festival Orchestra, NDR Elbphilharmonie Orchester en de Academy of St Martin in the Fields. Ze hebben samengewerkt met vele gerenommeerde dirigenten, waaronder Christoph Eschenbach, Iván Fischer, Sir Neville Marriner, Andris Nelsons, Yannick Nezét-Séguin, Jukka-Pekka Saraste en Jaap van Zweden.
"Al komen we inmiddels overal ter wereld thuis, Maastricht blijft een bijzondere plek voor ons. Onze grootouders wonen hier. Onze ouders zijn hier geboren. En overal ter wereld spreken we in ons Limburgs dialect met elkaar. Daarmee is het voor ons extra bijzonder dat we een project mogen ontwikkelen in deze stad. Een evenement met grote publieksambities en met de intentie om jaarlijks terug te keren. Maar waarbij zoals alles wat we doen kwaliteit leidend zal zijn. We hebben alle vertrouwen in de partners die ons hierbij helpen.”
De Jussen broers
Fotograaf: Jesaja Hizkia
Carl Orff’s Carmina Burana
Carl Orff (1895-1982) was een invloedrijke Duitse componist en theoreticus, geboren in München. Als jongeman raakte hij onder de indruk van de muziek van Schönberg, Richard Strauss en Debussy, maar zijn muzikale carrière zou zich verder ontwikkelen met een diepgaande interesse in de relatie tussen muziek, beweging en onderwijs. In 1924 richtte Orff een school op waar gymnastiek en muziek werden gecombineerd, wat leidde tot de ontwikkeling van het Orff-Schulwerk – een leermethode die wereldwijd wordt gebruikt op basisscholen en in muziekscholen, met een speciaal instrumentarium van metallofoons, xylofoons, handtrommen en andere slaginstrumenten.
Zijn meest beroemde werk, Carmina Burana (1937), is een monumentaal koorwerk dat uitgroeide tot een van de grootste meesterwerken van de twintigste eeuw. Dit krachtige werk is gebaseerd op middeleeuwse liederen die het lot, de liefde, wijn en de vergankelijkheid van het leven bezingen. Met de dramatische openings- en sluitstukken O Fortuna, wordt Orff’s stijl gekarakteriseerd door zijn gebruik van krachtige ritmes en een intens orkestrale en vocale opbouw.
Carmina Burana bestaat uit 25 liederen voor groot koor, orkest, solisten en soms ook een jongenskoor, en wordt vaak als een zelfstaand stuk uitgevoerd, vooral het iconische O Fortuna, dat regelmatig in films en reclames wordt gebruikt vanwege zijn dramatische impact. Orff’s muziek is een levendige, onmiskenbare uitdrukking van de kracht van ritme en zang, die tot op de dag van vandaag wereldwijd wordt gewaardeerd.